כיצד משפיע המיקום על מחזור ההכנסות
מחזור ההכנסות הוא בין היתר גם פונקצייה של:
כמות המבקרים במסעדה בחודש X כמה בממוצע משלם כל מבקר
נתחיל עם החלק הראשון שמשפיע על המחזור כמות המבקרים. כאשר באים לבחון מה הגורמים המשפיעים על כמות המבקרים שניכנסים למסעדה באופן אורגני בפעם הראשונה מבלי להכיר את המקום ( כלומר ללא שיווק – שניגע בו בהמשך) נמצא את הגורמים הבאים:
נגישות למקום
חנייה
גודל המסעדה
גודל החזית וניראות
כשרות
קירבה לפעילות תומכת
קירבה לעסקים תומכים
קירבה לעסקים מפריעים
צפיפות האוכלוסיה באיזור
חתך הגילאים באיזור
האם האיזור מפותח בנושא משלוחים
רמת המחיר
שעות פעילות
שימו לב מדובר על רשימה ארוכה מאוד שבדרך כלל לא מתייחסים אליה מספיק לעומק ומספיק ברצינות ,בואו ניכנס לעומק ונעבור אחד אחד:
נגישות למקום
האם המסעדה נמצאת על הרחוב או בקומה שנייה, האם המסעדה במרכז הקניון או בקצה, האם המסעדה באיזור בילוי או נמצאת לבדה. האם היא נמצאת ליד עורקי תחבורה ראשיים או שצריך לנסוע אליה באופן מיוחד.
חנייה
יש חנייה נוחה ליד המסעדה כדי לשבת או לאסוף TA ? או שצריך לעשות כמה סיבובים ולהתפלל לחנייה? האם יש חנייה מספיק גדולה בשביל להכיל את כל הלקוחות של כל העסקים בסביבה או שהיא לא מספיקה ואין מספיק חנייה.
גודל המסעדה
אם יש לי מקום להושיב 200 אנשים או שיש לי מקום להושיב 30? האם יש לי מטבח מספיק גדול בשביל לתת שירות מצויין או שאין לי מקום מספיק ונוצרות תקלות. האם כשמגיעים למסעדה כמעט תמיד יש מקום לשבת או שצריך לחכות הרבה זמן? המסעדן המקצועי ירצה לשאוף למקסם את ההוצאה מכל שולחן שיש לו ולכן גם עודף מקום יכול להוות בעייה.
גודל החזית וניראות
כמה פעמים חלפתם על פני חנות ולא ידעתם מה יש בה? חלון הראווה של המסעדה היא דבר חשוב ויחד עם איזור הישיבה בחוץ מהווים את הפנים של המקום. אם אין את האפשרות להציג היטב את המקום כלפיי חוץ, נאבד הרבה מאוד תנועה.
כשרות
לפתוח מקום כשר באיזור שמרבית הסועדים הפוטנציאלים אוהבים לבלות בסופ”ש יכול להוות בעייה קשה, כנ”ל במצב הפוך.זה עניין שצריך לבדוק אותו היטב. יש מסעדנים שמחליטים ללכת בדיוק כנגד המגמה בתקווה לתפוס את הקהל החילוני באיזור הדתי ולספר לו את הצורך.
קירבה לפעילות תומכת
אם העסק נמצא באיזור תעסוקה,ליד פארק שעשועים, ליד בית ספר, ליד אוניברסיטה, אצטדיון ספורט, פארקים, שדה תעופה, רכבת וכדו, הוא יהנה מתנועת האנשים שנמצאים באיזור.
קירבה לעסקים תומכים
אם העסק שלנו הוא בית קפה ונמצא במתחם של עסקים משלימים כגון:פיצריה, גלידריה, סושיה וכדו’ אז העסקים יחזקו אחד את השני ותתקיים סינרגיה
קירבה לעסקים מפריעים
אם העסק שלנו הוא בית קפה במתחם של 4 בתי קפה , הרי שכולם יפסידו מזה ולכן יש לעשות מחקר לראות מי העסקים ברדיוס של 500 מטר סביב הנכס המיועד.
צפיפות האוכלוסיה באיזור
אם ברדיוס 500 מטר יש גם איזור מגורים וגם איזור תעסוקה וזה איזור צפוף, הרי שזה אידיאלי.הסיכוי שיהיו לעסק הרבה לקוחות הוא גבוה. לעומת זאת אם מדובר רק באיזור מגורים או רק איזור תעשייה או לא זה ולא זה , מראש יש לדעת יש לעשות מאמצי גדולים בכדי לחשוף את הקהל למקום ולמשוך אותו אל המסעדה.זה בדרך כלל לא קל להוציא לקוחות מאיזור הנוחות שלהם. מיקום מדורג מאוד גבוה בסקר שנערך ללקוחות מדוע הם מעדיפים מקום אחד על משנהו.
חתך הגילאים באיזור
כדאי לדעת האם מדובר על איזור של משפחות צעירותף משפחות ותיקותף תשובים מבוגרים, בכדי לוודא שהקונספט שחנו קולע לטעמם של מרבית הקהל באיזור או שאנחנו מכוונים לקהל ספציפי ויודעים גם כיצד לפנות אליו ( ראו את פוסט השיווק)
האם האיזור מפותח בנושא משלוחים
המשלוחים הפך בשנים האחרונות פתרון נפוץ מאוד לצריכת מזון מהמסעדות ומקור הכנסה שהולך וצומח.צריך לבדוק מה המצב באיזור שאנחנו פותחים את המסעדה. חשוב לדעת האם יש הרבה או מעט, איך מבוצעים המשלוחים וע”י מי . (ראו בפוסט על משלוחים)
רמת המחיר
יש מסעדה שההזמנה הממוצעת בה היא 40 ש”ח ויש כזאת של 400 ש”ח. צריך לבדוק מה יותר מתאים באיזור הנכס שבו אנחנו מתכוונים לפתוח את המסעדה ושיהיה מתאם בין החתך הדמוגרפי למחירי המנות, אחרי “יצביעו ברגליים” ולא יכנסו.
שעות פעילות
כל דקה שהעסק פתוח יש סיכוי שנשרת לקוח ונייצר הכנסה מצד שני גם יכולים להיות הרבה שעות שקטות. צריך לבחון באיזור את תנועות האנשים ולבדוק מתי הכי נכון להיות פתוחים, מתי לפתוח בבוקר? מתי לסגור בערב? כיצד לפעול בסופ”ש? מה המתחרים עושים?
אז למעשה, יש הרבה בדיקות שיש לעשות לפני שחותמים על הנכס וצריך לוודא שאם תכננו מחזור הכנסות X, נוכל להגיע אליו.
החלק שני של המשוואה הוא - כמה בממוצע ישלם כל סועד
חלק מהגורמים לכך נמצאים גם למעלה וחלק בכלל קשורים לאופי העבודה במקום ( פוסט בנושא מודעות לשירות ).
אך אלה הקשורים למיקום הם :
האם הקונפסט מתאים לכיס של הלקוח הממוצע באיזור
כפי שציינתי קודם אם הקהל במקום מחפש מחירים נמוכים, אז נצטרך לדאוג שתהיה הרבה תנועה כדי להגדיל את המחזור, אם הקהל הפוטנציאלי לא רגיש למחיר, נוכל לתמחר בהתאם.
מי המתחרים הישירם באותה קטגוריית מחיר
אם העסק שלנו מתכנן הכנסה ממוצעת מלקוח של 40 ש”ח, צריך לבדוק באיזור כמה עסקים אחרים כאלה יש, גם כאלה שלא מוכרים את אותו מוצר. בסופו של דבר המסעדה מתחרה על ה- 40 ש”ח שאותו לקוח מתכנן להוציא כי הוא רעב והוא יוציא אותם בכל מקרה, השאלה אצל מי. ככל שנהיה לבד בקטגוריית המחיר זה מצב טוב אך מצד שני צריך לבדוק למה אין שחקנים אחרים ברמת המחיר הזאת ואולי נמצא כי יש סיבה טובה לכך.
צירפתי לכם כאן טבלה למילוי הפרמטרים שיעזרו לכם לבדוק את המיקום